Photo Gallery

Multimedia

Πίνακας Περιεχομένων

10/6/17

Εκδρομική ατμομηχανή εισέρχεται στο Ναύπλιο το 1991


Νοσταλγικό βίντεο από εκδρομή του Συλλόγου Φίλων του Σιδηροδρόμου στον παλιό σταθμό της πόλης του Ναυπλίου το 1991. Κήρυκας παλιών ήχων ξεχασμένων ή άγνωστων για πολλούς, η ατμομηχανή Δ-7108, συνοδευόμενη από τρεις ιστορικές επιβατάμαξες, κατασκευασμένες μεταξύ 1895 και 1925, κάνει θεαματική είσοδο στο Ναύπλιο, θυμίζοντας άλλες εποχές... 

Η Δ-7108 αποτελεί λείψανο του σχεδίου Μάρσαλ, μία από τις επτά που περίσσεψαν στους Αμερικανούς όταν τελείωσε ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος. Αντί για τη ζούγκλα της Βιρμανίας τις έστειλαν τελικά στο "μέτωπο" της Πελοποννήσου. Οι Έλληνες τις βάφτισαν Μc Arthur για να τιμήσουν τον διάσημο στρατηγό, τις έλεγαν όμως και "ναύλον". Κουρασμένη το 1981 αποσύρθηκε και έδωσε τη θέση της στις καινούριες ντηζελομηχανές.


Η ατμομηχανή αυτή αναστήθηκε από ανθρώπους που αγαπούσαν τον Σιδηρόδρομο και πραγματοποίησε εκείνη την εποχή δύο "σπαπικές" εκδρομές, μία στο Ναύπλιο και μία στο Λουτράκι. Το παρακάτω βίντεο περιέχει μερικά εντυπωσιακά πλάνα από την άφιξη αυτής της ιστορικής ατμομηχανής στο Ναύπλιο και από τον παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό της πόλης. Επίσης υπάρχουν πλάνα από τις Μυκήνες, καθώς και από το Άργος.


Για την ιστορία η τελευταία αμαξοστοιχία που πέρασε μέσα από το Ναύπλιο, εκτελώντας κανονικό δρομολόγιο ήταν το 1963, ενώ στην Πελοπόννησο το 1969.