Photo Gallery

Multimedia

Πίνακας Περιεχομένων

7/2/14

Απαράδεκτες εικόνες στον Σιδηροδρομικό Σταθμό του Άργους

Τον τελευταίο καιρό παρακολουθούμε μία σειρά λεηλασιών στο παρατημένο σιδηροδρομικό δίκτυο της Πελοποννήσου, ανήμποροι να αντιδράσουμε! Ένα δίκτυο που τελεί σε προσωρινή αναστολή δρομολογίων σύμφωνα με τον ΟΣΕ. Δεν ξέρουμε όμως, όταν θα τελειώσει αυτή η αναστολή και ξαναρχίσουν τα τουριστικά, και ελπίζουμε κάποια στιγμή και τα επιβατικά δρομολόγια, τι ακριβώς θα αντικρίσουν οι επιβάτες και αν θα έχει μείνει τίποτα όρθιο...

Μέσα στις λεηλασίες περιλαμβάνεται μέχρι και αφαίρεση ολόκληρης σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ Χιλιομοδίου και Αγίου Βασιλείου. Σε όλο αυτό το σκηνικό έρχεται να προστεθεί η εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζουν αρκετοί σιδηροδρομικοί σταθμοί του νομού μας. 

Ο Σταθμός του Ναυπλίου έχει μετατραπεί σε στέκι ναρκομανών και εστία μόλυνσης, επικίνδυνη για τους περαστικούς που συχνάζουν σε αυτό το κεντρικό σημείο της πόλης, δίπλα στο λιμάνι.

Στο σημερινό άρθρο όμως θα ασχοληθούμε με τον σταθμό του Άργους, έναν Σιδηροδρομικό Σταθμό χτισμένο πριν το 1900 και ο οποίος αποτελεί ιστορικό μνημείο της πόλης του Άργους. Ο συγκεκριμένος σταθμός περιλαμβάνεται στον διαρκή κατάλογο κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Ελλάδος, στον οποίο συγκαταλέγονται κτίσματα που χαρακτηρίζονται ως έργα τέχνης κτιριακών εγκαταστάσεων και απαιτούν ειδική κρατική προστασία.

Ας δούμε όμως σε τι κατάσταση βρίσκεται σήμερα αυτό το ιστορικής σημασίας κτίσμα:







Νομίζουμε η εικόνα μιλάει από μόνη της. Οι βάνδαλοι έχουν αφαιρέσει μέχρι και τα πλακάκια από το πάτωμα, ενώ παντού επικρατεί η απόλυτη εικόνα εγκατάλειψης.

Επίσης σύμφωνα με επώνυμες καταγγελίες από κατοίκους της περιοχής, σε παρακείμενο κτίσμα μέσα στον περίβολο του σταθμού στο Άργος έχει γίνει κατάληψη από κάποιον υπήκοο Ευρωπαϊκής Ένωσης (δεν μας ενδιαφέρει η καταγωγή του), ο οποίος βρίσκεται εκεί από τον Οκτώβριο του 2013. Ο συγκεκριμένος κύριος, σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες των περιοίκων, έχει καταστήσει τον χώρο εστία μολύνσεως, βάζει τη μουσική στην διαπασών, βρίζει, κλέβει κλπ. Πρόσφατα μάλιστα κάλεσε άλλους 15 περίπου ομοεθνείς του ώστε να εγκατασταθούν στα υπόλοιπα κτίρια του σταθμού, τα οποία αποτελούν δημόσια περιουσία. Με έγκαιρη επέμβαση της Αστυνομίας αυτό απετράπη. Υπάρχουν επίσης καταγγελίες για κλοπή ρεύματος, ενώ το
air condition του σταθμού δουλεύει μέρα νύχτα με ανοιχτές τις πόρτες, τη στιγμή που άλλοι συνάνθρωποί μας δεν έχουν την αναγκαία θέρμανση για τα παιδιά τους. Οι κάτοικοι έχουν απευθυνθεί στην αστυνομία, στην υγειονομική υπηρεσία, καθώς και στον ΟΣΕ όπου και ανήκει το κτίριο, αλλά δυστυχώς όλοι δηλώνουν ανήμποροι να κάνουν κάτι!





Ουσιαστικά όλα αυτά είναι αποτέλεσμα κάποιων "υπευθύνων" που αποφάσισαν να σταματήσουν με τον τρόπο τους την λειτουργία του τρένου στην συγκεκριμένη διαδρομή! Γιατί όπου υπάρχει εγκατάλειψη φυτρώνουν τα αγριόχορτα...

Εμείς καλούμε τους αρμόδιους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προστατεύσουν τα κτίσματα του σταθμού, εκπονώντας και κάποιο σχέδιο για την μελλοντική αξιοποίησή του.



Σχετικός Σύνδεσμος:

Σιδηροδρομικοί Σταθμοί της Αργολίδας που έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικά μνημεία