Photo Gallery

Multimedia

Πίνακας Περιεχομένων

26/2/14

Η ιδιωτική πρωτοβουλία έσωσε το βαγόνι του Κολοκοτρώνη από την καταστροφή


Την τελευταία στιγμή σώθηκε από την διάλυση το βαγόνι που μετέφερε τα οστά του 
Θεόδωρου Κολοκοτρώνη από την Αθήνα στην Τρίπολη το 1930. Το ιστορικό μνημείο που βρίσκεται στον παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό των Μύλων, επρόκειτο να καταστραφεί την Πέμπτη 27/2/2014 αφού είχε δοθεί η άδεια να διαλυθεί.
Χάρη στην παρέμβαση των παιδιών του Amnizia Rail FunClub, καθώς και του λυγουριώτη επιχειρηματία Θανάση Γαλάνη, ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Παπαδόπουλος έδωσε οριστικά εντολή να προφυλαχθεί η φορτάμαξα από την καταστροφή, ενώ λίγες μέρες πριν και ο ΟΣΕ είχε δώσει προφορική εντολή για την εξαίρεσή της.

Το συγκεκριμένο βαγόνι έχει συμπεριληφθεί σε κατάλογο του υπουργείου πολιτισμού με προστατευόμενα ιστορικά μνημεία των ελληνικών σιδηροδρόμων. Παρόλα αυτά η αμέλεια και η γραφειοκρατία παραλίγο να το διαλύσει. Ευτυχώς η παρέμβαση του ΟΣΕ ύστερα από συνδυασμένες ιδιωτικές πρωτοβουλίες και με αφορμή το σχετικό δημοσίευμα του Αχιλλέα Χεκίμογλου στο Βήμα, έσωσε το βαγόνι από την καταστροφή. Μία απόδειξη ότι μπορεί ο καθένας μας να βάλει ένα λιθαράκι για να προστατευθεί η ιστορία αυτού του τόπου.

Η κατασκευασμένη το 1890 φορτάμαξα η οποία είχε συμπεριληφθεί εκ παρατροπής σε κατάλογο προς διάλυση αντικειμένων από τον ΟΣΕ, πλέον είναι ασφαλής, ενώ παράλληλα φροντίζεται και η μεταφορά της σε ασφαλές σημείο προκειμένου να προστατευθεί από βανδαλισμούς και μελλοντικά να αξιοποιηθεί για τουριστικούς σκοπούς.

Το τι θα απογίνει η φορτάμαξα από εδώ και στο εξής είναι ένα άλλο θέμα. Το αν θα περιέλθει τελικά στην ιδιοκτησία του δήμου Άργους-Μυκηνών, όπως ακούγεται, ή αν θα παραμείνει στην ιδιοκτησία του ΟΣΕ για να ανακατασκευαστεί και να δωθεί πάλι στην κυκλοφορία για τουριστικούς συρμούς, μικρή σημασία έχει κατά την άποψή μας. Το σημαντικό είναι να μη την δούμε τελικά κατεστραμμένη ύστερα από μερικά χρόνια...