Photo Gallery

Multimedia

Πίνακας Περιεχομένων

12/3/14

Η μεγάλη ληστεία του τρένου στον Δοξαρά


Η αναπάντεχη ληστεία της τράπεζας στην Κεντρική πλατεία, της Λάρισας, με τους δραπέτες των φυλακών να εισβάλουν στην Εθνική με καλάσνικοφ, να αρπάζουν ένα εκατομμύριο και να φεύγουν ουσιαστικά ανενόχλητοι, χαρακτηρίστηκε η ληστεία της χρονιάς. Πανελληνίως, διότι για τη Λάρισα ήταν σίγουρα η ληστεία της δεκαετίας, μπορεί και του αιώνα.
Στη ληστεία του αιώνα, του προηγούμενου, αναφέρονται όμως τα δημοσιεύματα της «Ελευθερίας» που προσκομίζει από το ανεξάντλητο αρχείο του ο Γιώργος Ζιαζιάς. Για τη μεγάλη ληστεία του τρένου στον Δοξαρά Λάρισας. Πηχυαίοι και τότε οι τίτλοι. Ποιος το περίμενε ότι μπορούσε να συμβεί. Να σταματήσουν το τρένο καταμεσής στον κάμπο. Ήταν την άνοιξη του 1924, καουμπόικη ταινία για να κλέψουν σχέδια αποκλείεται να είχαν δει. Μέσα στην άγρια νύχτα, η συμμορία φρόντισε να πειράξει το κλειδί της γραμμής, ώστε να υποχρεωθεί ο μηχανοδηγός να κόψει ταχύτητα. Και οι καβαλάρηδες όρμησαν καλπάζοντας από τους λόφους και πυροβολώντας με τα μάνλιχερ. Καλά εξοπλισμένοι κι αυτοί. Πήραν λεία, αναφέρθηκε ανεπισήμως, 300.000 δραχμές εννοείται, ποσό τεράστιο για την εποχή - κουβαλούσε χρηματαποστολή η αμαξοστοιχία.
Έψαχναν λέει μεταξύ των επιβατών, από τους οποίους αφήρεσαν επίσης χρήματα και τιμαλφή-όχι όμως και από τους ξένους τουρίστες που τους άφησαν απείραχτους, θα ήταν μάλλον κι εκείνη η χρονιά ελπιδοφόρα τουριστικά- αναζητούσαν τον Θεόδωρο Πάγκαλο. Όχι για να τα φάνε μαζί, τον παππού του έψαχναν που ήταν υπουργός Δημοσίας Τάξεως και τον είχαν άχτι. Η πληροφορία τους όμως δεν επιβεβαιώθηκε αφού τελευταία στιγμή ο υπουργός δεν είχε πάρει το τρένο από την Αθήνα για τη Θεσσαλονίκη.
* ΜΕΤΑ υπήρξε πολιτική εκμετάλλευση, καθώς στην επόμενη αμαξοστοιχία που θα περνούσε από Δοξαρά, αλλά που καθυστέρησε καθώς ποτέ τα τρένα δεν ήταν συνεπή στην Ελλάδα, σ' αυτή επέβαινε ο τότε πρωθυπουργός Αλέξανδρος Παπαναστασίου. Και ήταν και παραμονές δημοψηφίσματος για να φύγει (άλλη μια φορά) ο βασιλιάς.
Τελικά οι ληστές συνελήφθησαν αργότερα, τους έδωσε κάποιος που αμνηστεύτηκε. Ήταν η ίδια συμμορία που είχε οργανώσει την απαγωγή του γιού του μυλωνά Μαλαμάκη στο Βελεστίνο, ιστορία που απασχόλησε καιρό την κοινή γνώμη και που έληξε αισίως με καταβολή λύτρων ύψους 350.000. Κι όταν τους έπιασαν τους δίκασαν. Στρατοδικείο πέρασαν τότε στη Λάρισα. Εις θάνατον η ποινή για 4 ληστές. Που εκτελέστηκαν την ακριβώς επόμενη μέρα. (Αναλυτικά στην υπόθεση αναφέρεται και το γνωστό βιβλίο του Βασίλη Τζανακάρη «Τα παλληκάρια τα καλά, σύντροφοι τα σκοτώνουν», σε μια ιστορία που έγραψε ο Α. Κονιτόπουλος. Άλλωστε η κατάληξή της υποστηρίζει πλήρως και τον τίτλο του βιβλίου).

ΠΗΓΗ (Εφ. Ελευθερία Ζ.)