Photo Gallery

Multimedia

Πίνακας Περιεχομένων

9/3/14

Η μαγεία του τοπίου με τον οδοντωτό σιδηρόδρομο


Τι θα λέγατε αν σας προτείναμε να κάνετε ένα ονειρεμένο ταξίδι σε ένα από τα πλέον παραμυθένια τοπία της Ελλάδας; Πιθανόν θα τραβήξουμε την προσοχή των περισσότερων από εσάς. Αν όμως προσθέσουμε ότι θα έχετε την ευκαιρία να γίνετε επιβάτες σε ένα μέσο μοναδικό, τότε σίγουρα θα σας έχουμε κερδίσει!

Σταθμός επιβίβασης είναι το Διακοπτό στο νομό Αχαϊας, στο οποίο φθάνετε εύκολα από Ναύπλιο, Πάτρα ή Αθήνα. Αναζητήστε τον παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό και πάρτε τη θέση σας σε ένα από τα παμπάλαια (αν και αρκετά καλά διατηρημένα) βαγόνια που είναι σταθμευμένα . Σε λίγο το ταξίδι σας θα ξεκινήσει πάνω σε ένα τρένο... με δόντια!


Ο λόγος φυσικά για τον οδοντωτό σιδηρόδρομο Διακοπτού - Καλαβρύτων, τον μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα. Χάρη σε αυτά ακριβώς τα "δόντια" γίνεται δυνατό το ταξίδι στο συγκεκριμένο τοπίο, μιας και είναι τόσο μεγάλη η κλίση του εδάφους που κανένα φυσιολογικό τρένο δεν θα είχε την τύχη με το μέρος του.

Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι η κλίση φθάνει μέχρι και 145%. Για το λόγο αυτό σε 3 σημεία της διαδρομής, συνολικού μήκους 3,4 χλμ., τοποθετήθηκε ένας οδοντωτός άξονας που συγκρατεί το συρμό από την οπισθοδρόμηση. Το μήκος του δικτύου είναι στο σύνολό του 22.320 μέτρα με μέγιστη ταχύτητα τα 40χμ, ενώ το μήκος των οδοντωτών τμημάτων φτάνει τα 3.400 μέτρα με μέγιστη ταχύτητα μόλις τα 12χμ ανά ώρα. 


Η γραμμή κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα με πρωτοβουλία του Χαρίλαου Τρικούπη, και ολοκληρώθηκε χάρη στην κατασκευαστική μαεστρία Γάλλων και Ιταλών τεχνιτών. Πρώτος επιβάτης ήταν ο Βασιλιάς Γεώργιος Α'. Η πρώτη ατμομηχανή "σφύριξε" στις 10 Μαρτίου 1896, ενώ ήταν η μία εκ των τριών που χρησιμοποιήθηκαν αρχικά στην διαδρομή (κατασκευασμένες όλες στο εργοστάσιο Cail στη Γαλλία). Οι εν λόγω ατμάμαξες καλούνταν καθημερινά να σιγοσέρνονται με 20-40 χλμ/ώρα, κατά μήκος 22 περίπου χιλιομέτρων. 

Το ίδιο ακριβώς κάνουν και πιο σύγχρονοι πλέον συρμοί, δίνοντας σε κάθε ταξιδιώτη την δυνατότητα να κάνει ένα ταξίδι  στον χρόνο. Σε ολόκληρη την διάρκεια της διαδρομής δεν θα μπορέσετε να πάρετε τα μάτια σας από το παραμυθένιο τοπίο! Θα περάσετε πάνω από πέτρινες καμάρες, μέσα από καταπράσινα τοπία, θα ανακαλύψετε μικρά πετρόχτιστα σπιτάκια, ενώ τεράστιες σιδερένιες πόρτες θα ανοίξουν για να περάσει το τρένο και θα κλείσουν ξανά πίσω σας (τοποθεσία Πόρτες στον σταθμό Τρικλίων). Κάπως έτσι και δίχως να το έχετε καταλάβει θα φτάσετε σε υψόμετρο 720 μέτρων και στον σταθμό των Καλαβρύτων.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοπτού - Καλαβρύτων έχει το δεύτερο μικρότερο πλάτος γραμμής στην Ευρώπη, με μόλις 0,75 μέτρα! Το μικρότερο πλάτος το συναντάμε και αυτό στην Ελλάδα και είναι το παραδοσιακό τρενάκι του Πηλίου, γνωστός και ως Μουντζούρης, όπου η γραμμή έχει πλάτος μόλις 0,60 εκατοστά! Οι σταθμοί, οι στάσεις καθώς και 20 μέτρα εκατέρωθεν της σιδηροδρομικής γραμμής σε όλο το μήκος της, έχουν χαρακτηριστεί ιστορικά μνημεία από το Υπουργείο Πολιτισμού.


Ενδιαφέροντα:

- Το πρώτο επίσημο δρομολόγιο της γραμμής πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαρτίου 1896. (Την Δευτέρα 10/3/2014 έχει γενέθλια καθώς κλείνει τα 118 του χρόνια).

- Τεχνικά έργα της γραμμής είναι οι τοίχοι αντιστήριξης, 3 λίθινες επενδύσεις επιχωματώσεων, 6 σήραγγες, 25 μεταλλικές γέφυρες με 10-70 μέτρα άνοιγμα, 15 μεταλλικές γέφυρες με 3-10 μέτρων άνοιγμα, 9 λίθινες γέφυρες με τόξα 4-10 μέτρων, ακόμα και ανοιχτές από το ένα τοίχωμα σήραγγες λαξεμένες σε βράχο, λίθινες καμάρες για την διευθέτηση των υδάτων, φυλάκια και υδατόπυργοι. Όλα τα παραπάνω αποτελούν δείγματα εξαιρετικής βιομηχανικής αρχιτεκτονικής.

- Αποτελεί τον μοναδικό 
οδοντωτό σιδηρόδρομο στην Ευρώπη που ενώνει την θάλασσα με το βουνό ενώ η διαδρομή που ενώνει το Διακοπτό με τα Καλάβρυτα έχει χαρακτηριστεί ως η έκτη θεαματικότερη με τρένο στον κόσμο!

- Η
 γραμμή και το τροχαίο υλικό αναβαθμίστηκαν στα τέλη Οκτωβρίου του 2008, ενώ από τις αρχές Ιουνίου 2009 τα δρομολόγια εκτελούνται από τους νέους ελβετικούς συρμούς που παρέλαβε ο ΟΣΕ με σκοπό την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Δρομολόγια:

Διακοπτό - Καλάβρυτα 
08.45 / 11.15 / 12.33* / 14.32 / 15.52* 
Καλάβρυτα  - Διακοπτό
09.57 / 12.27 / 14.30* / 15.50 / 17.08*
* Τα συγκεκριμένα δρομολόγια κυκλοφορούν Σάββατα, Κυριακές και Αργίες.
Περισσότερες Πληροφορίες: odontotos.com