Photo Gallery

Multimedia

Πίνακας Περιεχομένων

1/4/14

Μοναδικό ταξίδι με τρένο και ποδήλατο


Ένα μοναδικό ταξίδι με τρένο και με ποδήλατο αλλά και μια ποικιλία από εμπειρίες όπως τοξοβολία, περιήγηση στη λίμνη Κερκίνη, παρατήρηση πτηνών, επίσκεψη σε ιστορικά μνημεία και ξενάγηση στο Δημοτικό Ενυδρείο Βυρώνειας είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν πάνω από διακόσιοι ποδηλάτες που συμμετείχαν στη μεγαλύτερη στην Ελλάδα «τραινο-ποδηλατοβόλτα» που διοργάνωσε προχθές (30/3/2014) ο «Μεθοριακός Σταθμός» της Βυρώνειας, με τη συνδρομή της «ΤΡΑΙΝΟΣΕ» και πολλών ακόμη δικτύων που δραστηριοποιούνται στο χώρο του ποδηλάτου και του οικοτουρισμού.

Τα ποδήλατα «φορτώθηκαν» στο τρένο στη Θεσσαλονίκη και τοποθετήθηκαν σε ειδικά βαγόνια-σκευοφόρους. Οι ιδιοκτήτες τους επιβιβάστηκαν στην αμαξοστοιχία 600 που τους μετέφερε στο σταθμό της Βυρώνειας Σερρών. Εκεί συναντήθηκαν με πολλούς ακόμη ποδηλάτες και όλοι μαζί άρχισαν τη βόλτα με ποδήλατο προς το λιμανάκι της Κερκίνης στο γραφικό χωριό Λιθότοπος, ακολουθώντας τη διαδρομή επί του ανατολικού αναχώματος της λίμνης. Η διαδρομή, συμπεριλαμβανομένης και της επιστροφής στη Βυρώνεια κάλυψε μήκος 51 χιλιομέτρων ενώ πραγματοποιήθηκε και μια συντομότερη, μήκους 18,5 χιλιομέτρων, για όσους δεν επιθυμούσαν να ποδηλατήσουν σε τόσο μεγάλη απόσταση.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που υλοποιήθηκε μια προσπάθεια συνδυασμένης τουριστικής διαδρομής με τη χρήση τρένου και ποδηλάτου στην Ελλάδα. Σκοπός της εκδρομής δεν ήταν μονάχα η αναψυχή, αλλά και η ανάδειξη της σύμπραξης τραίνου και ποδηλάτου, ως εναλλακτικών και οικολογικών μέσων μετακίνησης.


Μάλιστα παράλληλα δόθηκε η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να επισκεφθούν το οχυρό του Ρούπελ και τα λουτρά στο Άγκιστρο και το Σιδηρόκαστρο, να γευτούν τα ειδικά μενού που είχαν ετοιμάσει οι υπεύθυνοι του «Μεθοριακού Σταθμού», να ακούσουν ζωντανή μουσική, να ενημερωθούν για το Δημοτικό Ενυδρείο Βυρώνειας και να παρακολουθήσουν μια παρουσίαση για το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ICT που υποστηρίζει τις προσφορές μεταφορών και τουρισμού κατά μήκος της νέας ποδηλατικής διαδρομής Eurovelo13, από τα σύνορα Ρωσίας-Νορβηγίας στη θάλασσα του Μπάρενς μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα διαμέσου 20 χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Καθ όλη τη διάρκεια της διαδρομής, τους ποδηλάτες συνόδευαν εθελοντές της ΕΠΟΜΕΑ (Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Δήμου Σιντικής), για τυχόν ανάγκη παροχής πρώτων βοηθειών και οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το απόγευμα η ομάδα των εκδρομέων επέστρεψε με την αμαξοστοιχία 601 για Θεσσαλονίκη.

Την εκδρομή διοργάνωσαν ο «Μεθοριακός Σταθμός» με την υποστήριξη: Ένωση Ποδηλατικών Σωματείων Μακεδονίας – Θράκης, δίκτυο EUROVELO, Πολύχρωμοι Ποδηλάτες Θεσσαλονίκης, Σύλλογος Φίλων Ποδηλάτου Κιλκίς, Bike Riders Serres team, snowboardholics.gr, Kοιν. Σεπ.-ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ, ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α Σιντικής, Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης, Δημοτικό Ενυδρείο Βυρώνειας, ξενώνας Λιμναίο (Χρυσοχώραφα Κερκίνης).


Γιατί στο μέλλον να μην εξεταστεί και το ενδεχόμενο αγοράς πακέτων μεταφοράς κατόπιν παραγγελίας (on demand) για τη χρήση βαγονιών του ΟΣΕ, προκειμένου να μεταφέρονται ποδήλατα σε κάποιους προορισμούς…


Πηγές: ΑΠΕ ΜΠΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ & Καθημερινή