Photo Gallery

Multimedia

Πίνακας Περιεχομένων

23/6/14

14.) Η Σιδηροδρομική Περιπέτεια στην Αργολίδα: Επιμύθιο

Αυτά υπήρξαν τα πρώτα βήματα της σιδηροδρομικής περιπέτειας στον τόπο μας. Σήμερα είναι δύσκολο να μπούμε στη θέση του χωρικού που έβλεπε ενεώς το κάθιδρο εκείνο θηρίο να κατηφορίζει τον αργολικό κάμπο με την ιλιγγιώδη ταχύτητα των 20 χιλιομέτρων την ώρα, είναι αδύνατο να νιώσουμε την αγαλλίαση του ντόπιου διανοούμενου που κρατά «ζεστή» στα χέρια του την εφημερίδα της ημέρας, αλλά δεν είναι και εύκολο να σταθούμε ανάμεσα στους θαμώνες του καφενείου του Σταθμού, που το βράδυ μετατρέπεται άλλοτε σε καφέ-σαντάν και άλλοτε σε καφέ-αμάν. «Εις τον παρά το ενταύθα αξιόλογον καφενείον του κ. Ανόρέα Γκίτη αφίκετο ανατολικός ωδικός θίασος εκ τριών γυναικών και ισαρίθμων ανδρών, ανακρούων εκεί καθ’ εσπέραν μουσικά όργανα και τραγουδών ανατολικώτατα», μας θυμίζει το «Άργος» του Βαρδουνιώτη!

Δεν είναι εύκολο να ξαναζήσουμε τους χιλιάδες αποχαιρετισμούς, να ξαναδούμε το δάκρυ να κυλά στα μάγουλα της κοπελιάς, καθώς το τρένο παίρνει μακριά, ποιος ξέρει για πόσο, τον αγαπημένο της. Δεν είναι εύκολο να ξαναδούμε τις Αργειτοπούλες, αλλά και τους Αργείτες, να ξεπροβοδίζουν με τα μαντήλια τους Ιταλούς αιχμαλώτους τις τραγικές εκείνες μέρες του Σεπτέμβρη του 1943, σαν ένα ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης για την ήπια έως φιλική παρουσία τους στην πόλη.

Ατυχώς οι γοργοί ρυθμοί της καθημερινότητας, που ολοένα επιταχύνονται, και τα συνεχή επιτεύγματα της τεχνολογίας δε μας αφήνουν πολλά περιθώρια για ένα τέτοιο ταξίδι, δε μας επιτρέπουν να ξαναζήσουμε τη σαγήνη του θαύματος! Αξίζει όμως να το επιχειρήσουμε!