Photo Gallery

Multimedia

Πίνακας Περιεχομένων

24/1/15

Να τον προσέχουμε σαν τα μάτια μας...


Επιτέλους αυτό που φωνάζαμε τόσο καιρό έγινε πράξη. Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός του Ναυπλίου αποκαταστάθηκε και επανήλθε στην αρχική του μορφή.



Τα ξύλινα βαγόνια των Θεσσαλικών Σιδηροδρόμων που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα (1884-1888), και η ατμάμαξα από τους Σιδηροδρόμους Αττικής που αργότερα περιήλθε στους ΣΠΑΠ, η οποία χρονολογείται από το 1920, καθαρίστηκαν, αποκαταστάθηκαν από φθορές, βάφτηκαν και φωτίστηκαν.



Παράλληλα τοποθετήθηκε 24ωρη φύλαξη από τον ΟΣΕ, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα βανδαλισμών και κατάληψης των μουσειακών βαγονιών.



Ήδη παρατηρούμε τις βραδινές ώρες γονείς με τα μικρά τους να επισκέπτονται τον Σταθμό, να χαζεύουν τα βαγόνια και να βγάζουν αναμνηστικές φωτογραφίες. Φανταστείτε τι έχει να γίνει την άνοιξη με τις εκδρομές των σχολείων και το καλοκαίρι με τους τουρίστες...



Κατ' αρχήν θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους μαστόρους που ήρθαν από τον Βόλο και έκαναν καταπληκτική δουλειά, παρά τις δυσκολίες που συνάντησαν σε μία ξένη γι' αυτούς πόλη όπου δεν γνώριζαν κανέναν.



Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρο για την επιμονή και την συνδρομή του ώστε αυτό το μέχρι πρότινος "τσαντίρι" του ΟΣΕ να μετατραπεί σε ένα στολίδι για την πόλη.



Φυσικά να ευχαριστήσουμε και τον ΟΣΕ που τελικά φιλοτιμήθηκε και αποφάσισε να προστατεύσει την ίδια του την περιουσία.



Πολλές ευχαριστίες επίσης στα συνεργεία του Δήμου Ναυπλιέων για τις εργασίες διαμόρφωσης του εξωτερικού χώρου, μεταξύ των οποίων και ο φωτισμός, οι οποίες βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη.



Επειδή τίποτα απ' όλα αυτά δεν θα γινόταν αν ο τοπικός τύπος, και κατ' επέκταση η τοπική κοινωνία δεν πίεζε προς αυτή την κατεύθυνση, θα θέλαμε να απευθύνουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ελάχιστους δημοσιογράφους, που δεν κυνηγάνε απλά και μόνο να φωτογραφίζουν πολιτικούς σε εκδηλώσεις, αλλά τόλμησαν να αναδείξουν το πρόβλημα, με σκοπό να κινητοποιήσουν την τοπική κοινωνία. Και τελικά τα κατάφεραν!



Θα μπορούσαμε να τους αναφέρουμε ονομαστικά, αλλά επειδή δεν θέλουμε να αδικήσουμε κάποιον που ενδεχομένως το ρεπορτάζ του να μην έχει περιέλθει σε γνώση μας, θα πούμε απλά πως πρόκειται για ένα κανάλι και μία εφημερίδα, με έδρα το Ναύπλιο.



Στην λίστα αυτών που θέλουμε να ευχαριστήσουμε είναι και οι τρεις βουλευτές του νομού, ιδιαίτερα τον έναν από αυτούς για τον οποίον γνωρίζουμε το ειλικρινές ενδιαφέρον που έχει για τον σιδηρόδρομο, και τις ενέργειες που έχει κάνει ώστε να ξαναζωντανέψει το τρένο στο νομό μας. Δεν αναφέρουμε το όνομά του ένεκα των επερχόμενων εκλογών, και για να μην επηρεάσουμε την ψήφο των πολιτών, η οποία αποτελεί προσωπική υπόθεση του καθενός.



Ένα βασικό κομμάτι που έχει να κάνει με την σταδιακή αποκατάσταση των λεηλατημένων υποδομών υλοποιείται. Η επανεκκίνηση των επιβατικών δρομολογίων, η οποία θα ήταν και το ιδανικό σενάριο, αποτελεί αντικείμενο άλλου αιτήματος. Για να επαναλειτουργήσει το τρένο και να μακροημερεύσει θα πρέπει κατά την άποψή μας να υπάρξει πολιτική βούληση, οικονομική δυνατότητα, και βιώσιμο σχέδιο με προοπτική.



Σε ότι αφορά τον Σταθμό του Άργους, ας δεχθούμε ότι αυτό με τα τούβλα ήταν απλά μια βλακεία της στιγμής. Περιμένουμε αντίστοιχα την αποκατάσταση του από τον ΟΣΕ και την 24ωρη φύλαξή του, όπως ακριβώς συνέβη και με τον Σταθμό του Ναυπλίου, και όπως φυσικά αξίζει σε αυτό το διατηρητέο κτίριο που αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της αρχαιότερης πόλης της Ευρώπης.



Εμείς δεν σταματάμε εδώ. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και παράλληλα ψάχνουμε να βρούμε αποδοτικούς τρόπους ώστε οι ανακαινισμένες υποδομές να γίνουν εκμεταλλεύσιμες και να αποκτήσουν και πάλι ζωή, μέχρι να οριστικοποιηθεί θετικά ή αρνητικά το ζήτημα της επαναλειτουργίας του τρένου.



Και κυρίως να διατηρήσουμε τα κεκτημένα. Τον σταθμό και τα μάτια μας...








0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου